Avui, 11 de novembre se celebra un dels festivals més bonics que existeixen, i que espero (algun dia) poder viure en directe.
El Diwali o Festa de les Llums (també anomenat Divali o en sànscrit Deepavali o Deepawali) és la gran festa de la Índia: L'entrada al nou any hindú. La Reina de les festes és Lakshmí, muller del Deu Vishnú, deessa que simbolitza la bona sort, la bellesa i que atorga prosperitat i riquesa. També el popular Deu Ganesha és especialment venerat i en part del país la deessa Kali.
Per la seva part, els sijs, celebren la alliberació del seu sisè guru, Hargonbind, i es fa un homenatge als 10 gurus espirituals del sijisme. Per als jainistes, aquest dia, va morir el sant Mahavirá, el creador del jainisme, d'aquesta manera la majoria de persones a la Índia tenen un motiu religiós de celebració, a més de l'entranyable i contagiós bon ambient que pot respirar-se a qualsevol carrer.
Commemora la mort de dimoni Narakasura en mans de Krishná. És a dir, la victòria del bé contra el mal, i la posada en llibertat de les 16.000 donzelles que tenia presoneres. Cel.lebra també la victòria del príncep Rāma sobre Rāvaṇa, el rei dels dimonis. Segons la llegenda, els habitants de la ciutat, ompliren les muralles i els terrats de la ciutat de llums perquè Rāma poguès trobar el camí. D'aquí la bonica tradició d'encendre multitud de llums durant la nit.
La festa dura 5 dies, cada un és nombrat segons el calendari hindú:
Vasu Baras dia que s'adoren a vaques i vedells.
Dhan Teras dia més adequat per als negocis i la riquesa.
Chaturdashi és el dia en que la llum va vènçer a les tenebles (quan Krishna venç al dimoni)
Lakshmi Puja és el dia més important al nord del país, es resa a la deessa Lakshmi i a Ganesha.
Govardhan Puja és el dia en que Krishna mata a Indra i en algunes zones és tradició que els marits fan regals a les seves dones.
Les cases es netegen de forma molt especial, s'adornen amb diversos motius i s'encenen làmpades d'oli i espelmes a la posta de sol. És tradicional menjar dolços i fer regals a persones properes i familiars, així com els focs artificials i els jocs.
Ha de ser preciòs viure-ho en directe...no creieu?
***
Hoy, 11 de noviembre se celebra uno de los festivales mas bonitos que existen y que espero ver algun dí aen directo.
El Diwali o la Fiesta de las Luces (también llamado Divali o en sánscrito, Deepavali o Deepawali) es la gran fiesta de India: la entrada del nuevo año hindú.
La Reina de las Fiestas es Lakshmí, esposa del dios Vishnú, diosa que simboliza la buena suerte, la belleza y quien otorga la prosperidad y la riqueza. También, el popular dios Ganesha es especialmente venerado en estos. En la parte este del país, se venera particularmente a la diosa Kali.
Por su parte, los sijs celebran la liberación de su sexto gurú, Hargonbind, y se homenajean a los diez gurús espirituales del sijismo.
Para los jainitas, en el día de Diwali falleció el santo Mahavirá (549 – 477 a. C.), creador del jainismo, de forma que la mayoría de las personas en India tienen un motivo religioso de celebración, además del entrañable y contagioso buen ambiente que puede saborearse por cualquier calle de India.
Conmemora la muerte del
demonio Narakasura a manos de Krishná y la liberación de las dieciséis
mil doncellas que tenía prisioneras. Celebra también el regreso a la
ciudad de Ayodhyā del príncipe Rāma tras su victoria sobre Rāvaṇa, rey
de los demonios.
Según la leyenda, los habitantes de la ciudad llenaron las murallas y los tejados con lámparas para que Rāma pudiera encontrar fácilmente el camino. De ahí comenzó la tradición de encender multitud de luces durante la noche.
La fiesta de Diwali dura cinco días, cada uno de los cuales es nombrado según el calendario hindú:
Vasu Baras. En este día son adoradas las vacas y los terneros.
Dhan Teras. Es el día considerado más propicio para los negocios y la riqueza. Se celebra el nacimiento de Dios Dhanvantri.
Chaturdashi. El día en que la luz venció a las tinieblas. Es el día que Lord Krishna mató al demonio Narakasura.
Lakshmi Puja. Es el día más importante de las fiestas de Diwali en el Norte de India. En las casas se reza a Lakshmi y Ganesh.
Govardhan Puja. Es el día que Krishna derroto a Indra. En algunas zonas del país es el día que los maridos hacen regalos a sus mujeres. Al día siguiente, Bhaiduj, los hermanos y hermanas de toda India se expresan su afecto.
Govardhan Puja. Es el día que Krishna derroto a Indra. En algunas zonas del país es el día que los maridos hacen regalos a sus mujeres. Al día siguiente, Bhaiduj, los hermanos y hermanas de toda India se expresan su afecto.
Las casas se limpian de forma especial y se adornan con diversos motivos
y lámparas de aceite o velas que se encienden al atardecer. Es usual
celebrar una comida compuesta de sabrosos platos y dulces, hacer regalos
a las personas cercanas y familiares, los fuegos artificiales y los
juegos.
Tiene que ser precioso vivirlo en directo...no creéis?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada