divendres, 27 de desembre del 2013

On començem el 2014?

Cada vegada son més aquells que, per festes, decideixen agafar un avió, i marxar a passar aquesta época de l'any lluny de terres catalanes.

Si bé és cert que el Nadal i Sant Esteve son més familiars, el Cap d'Any es converteix en el moment ideal per agafar quatre coses i pujar a un avió. 

Viatgera de mena com sóc, avui m'ha fet il.lusió oferir-vos viatjar, ni que sigui virtualment (ens sortirà barateta la cosa ;-) ), a vuit llocs de diferents parts del món, per a cel.lebrar aquesta nit tant especial i que tenim tant a tocar. Agafeu l'avió amb mi? :-))


El cap d'any a New York és, segurament, el més famós de totes les propostes. Aterrem al John F. Kennedy Airport, i directes cap a Times Square per veure com baixa la famosa pilota de cristall en el moment just de l'entrada del nou any. Diuen que el confetti que es tira, i que tots tenim present perquè segur que hem vist moltes vegades per la tele, son milers de petits paperets en els que la gent hi escriu els seus desitjos al llarg del mes de desembre.

Si voleu ser els primers en cel.lebrar-ho, no ho dubteu, Sydney és el vostre destí. Això sí, deixeu l'abric i la bufanda a Barcelona, i a la platja falta gent! ;-) Es veu que els australians ho cel.lebren fent el major soroll possible: clàxons de cotxes, campanes d'esglésies, xiulets de tot tipus…L'espectacle de llums i focs artificials que es forma al cel no té preu, sobretot si es pot contemplar amb el Sidney Opera House de fons.

Un dels destins més exòtics que us proposo és Hong Kong. De ben segur que heu sentit a parlar de l'any nou xinès. I és que ho cel.lebren moltíssim, conjugant tradicions mil.lenàries amb events molt cosmopolites dignes d'una autèntica metròpolis mundial. La seva festivitat es regeix pel calendari lunar, pel que el seu any nou comença entre el 21 de gener i el 20 de febrer. Aneu amb forces perquè les festes poden durar fins i tot dues setmanes! 

No podia deixar de mencionar un clàssic: Londres. Els anglesos es congreguen als llocs més emblemàtics de la ciutat (Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Big Ben…) i enllaçant les mans entonen la cançó "Auld Lang Syne". No poden faltar tampoc els focs artificials sobre el riu Tàmesis.

Per als japonesos aquesta cel.lebració és una de les festes més importants de l'any. S'allarga durant varis dies i es passa en família. Tenen una concepció molt individualitzada dels anys, pel que l'any nou es converteix en una oportunitat per a començar de zero en tots els sentits. Inclús, els dies previs a l'entrada a l'any, organitzen festes anomenades "buonen-kai", en les que es busca deixar enrere totes les preocupacions, els mals moments i mirar amb optimisme el futur.

A Rio de Janeiro les festes son especialment sonades…i és que no podria ser de cap altra manera! El destí per excel.lència del sol, la platja, la samba i el futbol. Sobretot tenint en compte que al gener és ple estiu! La gent es llança en massa a les platges, tots vestits de blanc (diuen que per portar pau al nou any). Contemplar l'espectacle que ofereixen les platges de Copacavana o Ipanema aquest dia ha de ser francament espectacular.

Si sou més clàssics i romàntics…sempre quedarà Paris. La ciutat de l'amor per excel.lència. No podrà faltar el champagne i anar als Chams Elyseés.

I per últim, si voleu viure un cap d'any molt i molt especial no podeu anar enlloc més que a la Índia. El Diwali (o també Festa de les llums) és la cel.lebració amb la que els hindús cel.lebren l'entrada al nou any. Acostuma a ser entre el 21 d'octubre i el 18 de novembre en funció del calendari lunar, i pot durar 4 o 5 dies. Commemora bàsicament la victòria del bé sobre el mal. Explica la llegenda que quan Rama va tornar de derrotar el rei dels dimonis, els habitants van omplir les muralles de la ciutat de llums per tal que pogués trobar el camí fàcilment. D'aquí la tradició d'encendre multitud d'espelmes durant la nit. Els rius sagrats s'omplen de fanalets, les cases amb els seus petits altars, d'ofrenes, i l'olor a incens i la espiritualitat ho impregnen tot.

I bé doncs...fetes totes les propostes...amb quin destí us quedeu?

2 comentaris:

  1. Bona entrada d'any! Ohh quin viatger virtual! Jo el faré a casa! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres també el passarem a casa…ja hem fet el viatge virtualment! I ens ha sortit ben barat oi!? ;-)

      Elimina

Blogging tips